Huidartsen Noord Friesland

STRIPPEN

Inleiding
​Bij deze operatieve methode wordt de ader (VSM: Vena Saphena Magna) deels verwijderd. Via een klein sneetje in de lies wordt een draad in de ader gebracht. Ter hoogte van de knie of het onderbeen wordt via een tweede sneetje de draad verbonden met de ader. Daarna wordt de ader er in zijn geheel uitgetrokken en worden de wondjes gehecht.
Deze ingreep is meer ingrijpend dan de EVLT en de VNUS en gaat in het MCL gepaard met een dagopname. De  operatie duurt ongeveer een uur. 

Verdoving 
Het strippen van spataderen wordt soms onder algehele narcose gedaan, maar meestal vindt verdoving plaats met een 'ruggenprik'.

Resultaat
Meestal is na ongeveer zes weken het resultaat zichtbaar. Mochten er nog kleine resterende spataderen op andere plekken zichtbaar zijn, dan kan er met de arts worden overlegd welke behandeling (scleroseren of flebectomie) geschikt is om deze te verwijderen.  

Nazorg

Na de ingreep draagt u gedurende enkele weken elastische kousen. Na het strippen kan gebruik van pijnstillers nodig blijken.

Risico's en complicaties
Complicaties die direct kunnen optreden zijn nabloedingen en infecties. Ook bestaat het risico van een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmiddelen. Verder kan een doof gevoel rondom de enkel ontstaan,welke op termijn verdwijnt. Dit hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Op langere termijn kan er echter in de geopereerde lies nieuwvorming van aderen optreden met een recidief als gevolg. Tenslotte is er, zoals bij iedere chirurgische ingreep een kleine kans op het ontstaan van een trombosebeen. 
Proudly powered by Weebly